+306944142211
+306944249606

Χρήσιμες συμβουλές (tips)

Όλοι στεναχωριόμαστε όταν ένας λεκές αλλοιώσει το χρώμα επάνω σε ένα από τα αγαπημένα μας ρούχα, τραπεζομάντιλα, χαλιά, καλύμματα. Είτε βρίσκεται στο χαλί του σαλονιού μας, είτε στο μεταξωτό πουκάμισο, μπορεί πλέον να ''φύγει'' εύκολα. Από τα αρχαία χρόνια οι νοικοκυρές εμπλούτισαν το κατάλογο με τα μικρά μυστικά που εξαφανίζουν τους λεκέδες. Καταγράψαμε και σας παραθέτουμε μερικά από αυτά.

ΒΟΥΤΥΡΟ-ΛΑΔΙ

 Τρίψτε το λεκέ με λίγο χλιαρό νερό και σαπούνι χεριών. Ξεπλύνατε καλά. Επίσης χρησιμοποιούμε ταλκ ή αλάτι. Ρίχνουμε πάνω στο λεκέ μια κουταλιά αλάτι και το αφήνουμε μέχρι να τον απορροφήσει. Το ταλκ χρησιμοποιείται ως εξής: Ρίχνουμε πάνω στο λεκέ βενζίνη και μετά ταλκ. Βουρτσίζουμε και πλένουμε.  Το λάδι αφαιρείται από τα μεταξωτά υφάσματα με ένα κομμάτι ψίχα ψωμιού, που απορροφά το πρώτο στρώμα. Ύστερα ρίχνουμε στο λεκέ λίγο ταλκ. Όταν απορροφηθεί ο λεκές, βουρτσίζουμε. Αν το ύφασμα επιτρέπει το πλύσιμο, ξεπλένουμε καλά με νερό και συνεχίζουμε το πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι.

ΕΛΑΙΑ ΜΗΧΑΝΗΣ

Χρησιμοποιούμε διάλυμα αμμωνίας. Αν δεν είναι αρκετά δραστικό, μπορούμε να ρίξουμε καθαρή αμμωνία, αφού πρώτα δοκιμάσουμε την επίδραση της σε ένα μέρος του υφάσματος που δεν φαίνεται.

ΑΙΜΑ-ΑΥΓΟ-ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ ( ΓΚΑΖΟΝ )

Τοποθετήστε το ύφασμα το γρηγορότερο δυνατόν σε κρύο νερό όπου έχετε προσθέσει αλάτι. Μην χρησιμοποιείται ζεστό νερό σε αυτόν το λεκέ. Αν χρειαστεί βρέξτε την περιοχή με λίγο ξύδι.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Δοκιμάστε και εδώ συνδυασμό από ξύδι αρχικά και απορρυπαντικό πιάτων στη συνέχεια.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Μουλιάζουμε το ύφασμα σε διάλυμα σόδας. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

 Χρησιμοποιήστε αμέσως απορροφητικό χαρτί που θα ρουφήξει το πλεονάζον υγρό. Για χοντρά υφάσματα ρίξτε αρκετή ποσότητα αλατιού και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα ξυδιού ή αμμωνίας. Για το κόκκινο κρασί, μπορούμε να βάλουμε οξυζενέ (αφού κάνουμε πρώτα δοκιμή σε περιοχή του υφάσματος που δεν φαίνεται). Προσοχή: Ποτέ δεν απλώνουμε στον ήλιο το ύφασμα στο οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει οξυζενέ γιατί θα χάσει το χρώμα του.

ΚΡΑΓΙΟΝ

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό λευκαντικό και λίγο ξύδι. Αν ο λεκές έγινε σε άσπρα ρούχα χρησιμοποιούμε οινόπνευμα.

ΤΣΑΙ

Λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού κι ένα λευκαντικό.

ΚΑΦΕΣ

Λίγες σταγόνες ξύδι και το κοινό απορρυπαντικό σας.

ΚΕΡΙ-ΤΣΙΧΛΑ

 Βάλτε το ύφασμα στην κατάψυξη μέσα σε μια σακούλα, να παγώσει καλά. Βγάλτε το και προσπαθήστε "να σπάσετε" όσο περισσότερο από το λεκέ μπορείτε. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό για λιπαρούς λεκέδες.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ξύστε τη σοκολάτα από την επιφάνεια του υφάσματος και σκουπίστε το λεκέ με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο σε διάλυμα χλιαρού νερού και σαπουνιού χεριών.

ΣΑΛΤΣΕΣ

 Φτιάξτε ένα διάλυμα ίσων αναλογιών χλιαρού νερού και γλυκερίνης. Αφήστε το ύφασμα μέσα στο διάλυμα 1 ώρα. Ξεπλύνετε καλά.

ΛΑΣΠΗ

 Ξύστε ή βουρτσίστε το λεκέ να φύγει η επιφανειακή λάσπη. Πλύνετε το ρούχο όπως συνήθως.

ΜΕΛΑΝΙ ΑΠΟ ΣΤΥΛΟ/ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ

 Τοποθετήστε ένα απορροφητικό χαρτί πάνω στο λεκέ. Τρίψτε το λεκέ από την ανάποδη, με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε καθαρό οινόπνευμα. Κατόπιν τρίψτε το λεκέ με λίγο σαπούνι χεριών. Ξεπλύνετε καλά.

ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΑ

Ρίχνουμε στο λεκέ λίγο νέφτι και πλένουμε με σαπουνάδα. Όπως και με όλους τους λεκέδες, πρέπει πρώτα να κάνουμε δοκιμή σε σημείο του υφάσματος που δεν φαίνεται.

ΙΔΡΩΤΑΣ

Μουλιάζουμε όλη τη νύχτα σε διάλυμα αμμωνίας μαζί με λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Αν οι λεκέδες επιμένουν, τότε μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα αμμωνίας στο διάλυμα μέχρι να φτάσει σε αναλογία μισό μέρος αμμωνία - μισό νερό. Αποτελεσματικό για τον ιδρώτα είναι και το διάλυμα ξυδιού. Για τους γιακάδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαμπουάν μαλλιών και να τρίψουμε το σημείο με βούρτσα. Φυσικά, μετά από όλα αυτά, πλένουμε τα ρούχα στο πλυντήριο ή στο χέρι.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

• Όσο πιο γρήγορα δράσουμε, τόσο πιο εύκολη θα είναι η αφαίρεση. Αν το ύφασμα πρέπει να καθαριστεί με στεγνό καθάρισμα, ας το πάμε στο καθαριστήριο το ταχύτερο. Αν όχι, μπορούμε να επέμβουμε μόνοι μας. Η ταχύτητα είναι προς όφελος μας. • Δουλεύουμε πάντοτε από το εξωτερικό του λεκέ προς το κέντρο.  • Για να κάνουμε την αφαίρεση, τοποθετούμε το ύφασμα ανάποδα επάνω σε ένα λευκό βαμβακερό ύφασμα. • Αν ο λεκές είναι ανάγλυφος, μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα μέρος του χρησιμοποιώντας τη στρογγυλεμένη άκρη ενός μαχαιριού ή μια μικρή σπάτουλα. Τέλος, ένα κουταλάκι μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο. • Πριν εφαρμόσουμε οποιοδήποτε διάλυμα, κάνουμε πρώτα μια δοκιμή σε μέρος του υφάσματος που δεν φαίνεται για ευνόητους λόγους. • Η περιοχή που λέκιασε άλλοτε μουσκεύεται και άλλοτε όχι, γιατί μπορεί ο λεκές να απλωθεί και να χρωματίσει μεγαλύτερη περιοχή. • Αρχίζουμε με το πιο ήπιο μέσο και αν ο λεκές επιμένει, προχωράμε στο πιο ισχυρό. • Σεβόμαστε τις οδηγίες καθαρισμού του υφάσματος. • Για τους πολύ δύσκολους λεκέδες σε ευαίσθητα υφάσματα, κεντήματα κλπ. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολύ προσοχή γλυκερίνη ή ελαφρόπετρα. • Τα διαλύματα συνήθως εφαρμόζονται πάνω στο λεκέ με ένα μικρό σφουγγαράκι. • Απομακρύνουμε τα στερεά υπολείμματα από λεκέδες όπως, πχ. η γύρη, με ένα κομμάτι σελοτέιπ τυλιγμένο στο δάχτυλό μας. • Το ζεστό νερό σπάνια βοηθάει στην αφαίρεση των λεκέδων σε πρώτη φάση.​  

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

Οι λεκέδες μπορεί να σταθεροποιηθούν από το σαπούνι, γι' αυτό σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε πρώτα κάποιο άλλο μέσο. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο σπίτι μας λευκό ξίδι, αμμωνία, σόδα, λεμόνι, αλάτι, ταλκ, οινόπνευμα και γλυκερίνη. Εκτός από τα συνηθισμένα απορρυπαντικά, μεγάλη πρόοδο στη δράση κατά των λεκέδων έχουν και τα απορρυπαντικά πιάτων. Απαραίτητο στο πόλεμο κατά των λεκέδων είναι το λευκό απορροφητικό χαρτί. Τέλος, ένα πρωτότυπο μέσο που μας έρχεται από τα παλιά είναι.. η ψίχα του ψωμιού. Η πιο σύγχρονη εκδοχή είναι το κορν φλάουρ. Τα συνήθη διαλύματα με τα οποία πλένουμε τους λεκέδες είναι: • Διάλυμα λευκού κρασιού: Το κατασκευάζουμε χρησιμοποιώντας νερό και ξύδι σε αναλογία 2 προς 1. • Διάλυμα αμμωνίας: Διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι νερό 1 κουταλάκι αμμωνία. • Διάλυμα σόδας: Σε ένα φλιτζάνι νερό βάζουμε 3 κουταλιές του καφέ σόδα. Ένα άλλο δραστικό μέσο είναι το λεμόνι που συνδυάζεται με αλάτι. Τέλος, άμεση λύση για την αντιμετώπιση ενός λεκέ είναι η υγρή σόδα ή το τόνικ.